Windesheim gaat radicalisering aanpakken

Windesheim gaat radicalisering aanpakken

Hogeschool Windesheim, onderwijsadviesbureau K-Next en burgerinitiatief Radicaal Anders gaan docenten trainen om radicalisering en polarisatie onder jongeren te signaleren. De initiatiefnemers raden docenten aan te luisteren naar wat er leeft en daar op in te spelen, iets dat volgens hen tot nu toe veel te weinig gebeurt.

Birgit Pfeifer is als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Veiligheid en Sociale Cohesie van de Zwolse school. Volgens Pfeifer weten docenten niet goed wat er in de hoofden van de leerlingen omgaat. Daardoor zijn zij niet in staat problemen tijdig te signaleren en problemen te voorkomen. “We willen de vicieuze cirkel van argwaan, vooroordelen, vernedering, pijn en woede doorbreken waarin we elkaar gevangen houden”, zegt Pfeifer tegen De Stentor.

Windesheim, K-Next en Radicaal Anders presenteerden hun plannen vorige week aan de Nationaal Coördinator Terorrismebestrijding en Veiligheid. “Deze zoekt ook naar oplossingen die verder gaan dan het topje van de ijsberg en is geïnteresseerd in onze werkwijze.”

Randstad
NRC meldde eerder al dat de vijf grote hogescholen in de Randstad vorig jaar al een aantal keer overleg hebben gehad over het bestrijden van radicalisering onder studenten. Daarbij richtten zij zich vooral op islamitische studenten. De hogescholen besteedden aandacht aan het herkennen van een radicaliserende student en stonden tevens stil bij de vraag wat er aan te doen is.

Een woordvoerder van InHolland liet het dagblad weten de aanpak van radicalisering op te nemen in het veiligheidsprogramma. De school biedt inmiddels tevens de cursus ‘Eerste hulp bij radicalisering’ aan. “Al onze studenten hebben recht op een veilige leeromgeving. Daarom hebben we als school een veiligheidsprogramma. Dat heeft betrekking op zaken als brandveiligheid, maar bijvoorbeeld ook op het tegenaan van pesten. We hebben besloten dat ook de aanpak van radicalisering onderdeel moet zijn van dit programma.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>