Terugkeer gymleraar in Eindhovens primair onderwijs

Terugkeer gymleraar in Eindhovens primair onderwijs

Er moet meer gesport worden op basisscholen. Althans, dat vindt het schoolbestuur  Salto in Eindhoven. Het bestuur neemt daarom acht pas afgestudeerde gymdocenten van de Fontys Sporthogeschool in dienst. Daardoor krijgen kinderen niet alleen weer voldoende gymlessen, maar kunnen de net afgestudeerden docenten ook meteen aan de slag. Een win-winsituatie dus.

Volgens het Eindhovens Dagblad zullen de gymleraren wekelijks 12 tot 24 gymlessen verzorgen. De leraren krijgen daarbij hulp van vier eerstejaarsstagiaires van eveneens de Fontys Sporthogeschool. Wellicht dat het aantal afgestudeerden dat in het primair onderwijs gaat werken daardoor opgekrikt wordt. Volgens Pieter Cornelissen, woordvoerder van de hogeschool, is dat aantal nu namelijk laag. “Vakdocenten worden nog amper aangesteld. Dat geldt niet alleen voor de gymleraar, maar bijvoorbeeld ook de docent handenarbeid.”

Cees Klaassen, directeur van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO), is in zijn nopjes met de samenwerking en de ontwikkeling die daarmee gepaard gaat. “Het is een apart vak met een hbo-opleiding van vier jaar, dat gegeven moet worden door specialisten.”

Trouw schreef eerder dat slechts 49% van de scholen in 2010 een vakleerkracht had. Op Limburgse en Friese scholen lag dat percentage nog veel lager: respectievelijk 12% en 7%. Het beperkte budget van scholen zou daar ten grondslag aan liggen. “We vinden gymonderwijs heel belangrijk, maar onderwijsassistenten en conciërges hebben we al nauwelijks meer. Waar moeten we anders op bezuinigen?”, zei Eric Borst daar destijds namens het Hilversumse schoolbestuur Stip over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>