Samenspel met meer resultaat

Samenspel met meer resultaat

Tijdens de Grote Professionaliseringsdag (DGPD) kunt u een leerlint bezoeken. Daar zijn tien good practices, aanpakken en instrumenten te vinden die u verder kunnen helpen in uw functie. Het Centrum voor Co-actieve Communicatie (Co-actief) is al meer dan tien jaar gefascineerd door de vraag wat het geheim is van onderwijsprofessionals die goed leiding geven aan hun klas, teamleden of medewerkers. Susan Eggels en Marijke van Dijk vertellen tijdens DGPD alles over de co-actieve methode. “Deze aanpak leert je hoe je relaties optimaal voor je kunt laten werken. Dat ga je merken aan de mensen om je heen, de onderlinge gesprekken en de resultaten in de klas.”

Doe jij elke dag je best om je collega’s goed aan te sturen of je leerlingen te motiveren? Maar heb je het gevoel dat dit veel energie vraagt of dat je pogingen niet altijd het gewenste effect hebben? “Je herkent effectieve leiders aan de mensen om hem of haar heen: zij groeien! Dit geldt voor alle werklagen: in de klas, op de werkvloer of op managementniveau”, zegt Eggels. “Wat die effectieve leiders heel goed in de vingers hebben is het creëren van een goede relatie. Daarnaast leggen ze de verantwoordelijkheid daar waar ze thuishoren en weten zij de sfeer goed te houden en een natuurlijke beweging op gang te brengen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat motivatie allereerst ontstaat vanuit een goede relatie. Interviews met topdocenten en succesvolle leiders bevestigen dit.” Als een relatie als positief wordt ervaren is de betrokkenheid en inzet groter.

Vruchtbaar samenspel
“De co-actieve aanpak leert je hoe je relaties optimaal voor je kunt laten werken. En dat ga je merken aan de mensen om je heen, de onderlinge gesprekken en de resultaten in de klas”, vervolgt Eggels, die benadrukt dat ook de energie op de werkvloer en het werkplezier toenemen. Samenvattend: het samenspel wordt vruchtbaarder. “De co-actieve aanpak is ontwikkeld vanuit de weerbarstige praktijk van het voortgezet onderwijs, in samenwerking met docenten en onderwijsmanagers. Het bundelt de kracht van effectief verbaal en non-verbaal gedrag, met de focus op een groeimindset. Simpele uitgangspunten hebben een groots effect.” De programma’s zijn altijd interactief en bouwen voort op professionele kennis en ervaring die aanwezig is en stimuleren collegiale uitwisseling en leren van elkaar. De co-actieve methode is inzetbaar op alle niveaus en in meerdere werkvormen beschikbaar.

Door Twan Epe

Benieuwd naar de co-actieve methode? Kom dan naar De Grote Professionaliseringsdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>