Professionaliseren doe je met elkaar

Professionaliseren doe je met elkaar

Tijdens De Grote Professionaliseringsdag worden er tafeldiscussies gehouden tussen initiatiefrijke leerkrachten, verlichte directeuren en bevlogen bestuurders. Deze worden door Ferd van den Eerenbeemt op een energieke manier geleid. Eén van de deelnemende initiatiefrijke leerkrachten is Petra Boogert. Zij is leerkracht bij basisschool De Wegwijzer in Zwijndrecht en hecht veel waarde aan professionalisering. “Ik zie de Pabo als een startopleiding, maar om je expertise te vergroten heb je meer studie nodig. Door scholing krijg ik voldoende uitdaging om mijzelf te verbeteren.”

“Als leerkracht is het voor mij belangrijk om niet stil te staan, maar om te blijven groeien in het vak”, zegt Boogert. “Er is nog zoveel om te leren en om jezelf in te blijven uitdagen. Ik merk dat er veel kennis aanwezig is onder leerkrachten, dus we kunnen zoveel meer met elkaar delen dan we al doen. Wij zijn hier niet alleen voor onszelf, maar mogen ook van elkaar leren. Als leerkracht ben je belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen op school. Dat is een grote verantwoordelijkheid en daar moeten we samen voor gaan. Dat kan je niet alleen en als leerkrachten hebben we mensen nodig die zich ergens in willen ontwikkelen, zodat we van elkaar kunnen leren. Ik zie de Pabo als startopleiding, maar om je expertise te vergroten heb je meer studie nodig. Studie helpt mij om mijzelf in mijn vak te verbeteren.”

Verantwoordelijkheid
Boogert vindt dan ook dat een leerkracht verantwoordelijk is voor zijn eigen professionalisering. “Alle leerkrachten moeten dat op hun eigen wijze kunnen doen. Als leerkracht moet ik mijn eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen in het lesgeven en alles wat daarbij komt kijken. Het blijft niet bij het werken in je klas, het gaat verder dan dat”, vervolgt Boogert. “Je werkt als leerkracht samen met de schoolleiding, ouders en kinderen. Samen bouw je aan de school. De visie voor de school mag je met z’n allen ontwikkelen en daar heb ik ook een rol in.” Boogert vindt het belangrijk om aan scholing te doen. “Er komen steeds meer opleidingen die je kan doen als leerkracht. We hebben in Nederland veel gelegenheid tot studie.” Haar advies aan collega’s is dan ook dat ze ‘het ervan moeten nemen’.

Door Twan Epe

Benieuwd naar de ideeën van Petra Boogert? Kom dan naar De Grote Professionaliseringsdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>