PO-raad wil meer bewegingsonderwijs

PO-raad wil meer bewegingsonderwijs

Dat sporten tot een actieve en gezonde leefstijl leidt, is al langer bekend. De motorische, sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen wordt beter ontwikkeld als zij kwalitatief bewegingsonderwijs krijgen. Onderzoek van het Mulier Instituut wees tevens uit dat de productiviteit van leerlingen toeneemt als zij tijdens een les even een paar minuten afleiding hebben. Daarom streeft de PO-Raad ernaar dat iedere leerling in 2017 minimaal twee lesuren bewegingsonderwijs per week krijgt.

Sommige basisscholen hebben hier al eerder op ingezet. De openbare basisschool De Zandberg uit Barneveld bijvoorbeeld, werd dit jaar omgedoopt tot sportbasisschool. De school is van mening dat leerlingen beter presteren als zij lekker in hun vel zitten. Volgens directeur Erik van Turnhout draagt sport en/of bewegen daar aan bij.

Goed onderwijs en meer bewegen
Meer bewegen is volgens Van Turnhout echter niet voldoende. Daarom stelde hij vier pijlers op, zo liet hij Sport FM weten. “Onze hoofdpijler is uiteraard dat we goed onderwijs aanbieden, want we blijven een school. De tweede pijler is ‘meer bewegen’. Daarom bieden we nu iedere week drie gymlessen aan in onze sporthal en daarnaast een gymles op ons plein. Al onze leerkrachten zijn bevoegd om gymles te geven, dat is een voorwaarde om hier te komen werken. De gymlessen zijn gedegen opgebouwd en worden toegespitst op de leeftijd van de leerlingen.”

Gezonde voeding
De school erkent tevens het belang van gezonde voeding, dat de derde pijler vormt. De Zandberg trakteert wekelijks op een gezonde traktatie en heeft gezonde dagen in het leven geroepen, waarop kinderen gestimuleerd worden gezonde voeding mee te nemen.

Verbinden
“Sport verbindt. Dat weten we allemaal. Het verbindt leerlingen onderling en het verbetert de band tussen leerling en leerkracht. Daarom vormt dit de vierde pijler. Daarin betrekken we ook de ouders. Vooral bij de kleuters zien we vooruitgang. Ze bewegen vrijer, weten beter wat ze wel en niet kunnen en durven meer. Op die manier hopen we een prettige omgeving te creëren voor de kinderen, zodat zij zich goed kunnen ontplooien.”

De Polsstok
De Zandberg ging dit jaar overigens niet aan de haal met de titel ‘Sportiefste basisschool van Nederland’. Die eer was aan het Amsterdamse De Polsstok, dat zeven andere scholen versloeg. De Polsstok ontving een cheque van €2000,-, die het mag uitgeven aan sportmaterialen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>