Meer mannen, minder allochtonen op pabo

Meer mannen, minder allochtonen op pabo

Minister Bussemaker van Onderwijs had tijdens het onderwijsdebat zowel positief als negatief nieuws te melden op het gebied van diversiteit van de instromers. Positief is het volgens haar dat steeds meer mannen de weg naar de pabo weten te vinden. Negatief is dat zich onder hen steeds minder allochtone leraren in spé bevinden.

Bussemaker is blij dat steeds meer mannen de weg naar de pabo weten te vinden. “Ik zie dat er meer mannen instromen in de pabo. Die hebben laatst ook nog een prachtige treintour georganiseerd waar ik bij mocht zijn. Die maken er echt werk van en dat heeft effect”, citeert Science Guide de minister.

Opleiding in trek
Het geringe aantal mannen dat voor de klas staat is al langer onderwerp van gesprek. Tussen 2012 en 2003 daalde het aantal mannelijke leraren van 22,8% naar 15,6%. Dat bleek uit cijfers van het CNV Onderwijs, dat mannelijke leraren zelfs ‘een uitdreigende soort’ noemde. De afgelopen jaren zijn er diverse campagnes gevoerd, zoals het project ‘Help de mannelijke leraar het primair onderwijs in’, maar die hadden lange tijd niet het gewenste effect. Volgens Bussemaker komt daar nu dus langzaam verandering in en raakt het beroep iets meer in trek bij mannen.

Allochtone leraren
Het aantal allochtone studenten neemt daarentegen af. En dat terwijl zij, zeker in de grote steden, hard nodig zijn om culturele verschillen te overbruggen. Het is nog niet bekend wat Bussemaker eraan wil doen om dit probleem op te lossen. “Aan de andere kant hoor ik ook dat door de extra eisen het aantal nieuwe allochtone studenten afneemt. Dat vind ik zorgelijk, als het gaat om diversiteit en ook van wege het belang van het voeren van ‘lastige gesprekken’, zeker in steden waar veel allochtone leerlingen op school zitten. Dan is het van groot belang dat er allochtone leraren zijn, mensen die vanuit een soortgelijke achtergrond kunnen spreken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>