Koffiedik kijken en overtuigingen geen solide basis

Koffiedik kijken en overtuigingen geen solide basis

‘Zittenblijven is ouderwets’, zei staatssecretaris Dekker recentelijk. Uit onderzoek is gebleken dat zittenblijven duur is en dat het een negatief effect heeft. Ook minister Bussemaker gebruikt regelmatig het argument ‘niet meer van deze tijd’. Zoals bij de basisbeurs. Ook deze is duur en er moet worden bezuinigd. Het ministerie predikt dat onderzoek, data en objectieve gegevens belangrijk zijn om vorm te geven aan onderwijs. En ondertussen worden wezenlijke beleidskeuzes verdedigt met ‘ouderwets’ en ‘niet van deze tijd’.

In het begin van de jaren zeventig vonden stadsontwikkelaars oude gebouwen ouderwets. Deze werden gesloopt en Hoog Catharijne kwam ervoor in de plaats. Stadsgrachten maakten plaats voor een snelweg. De flats in de Bijlmer zouden mensen gelukkiger maken. Keuzes waar wij nu hoofdschuddend naar terugkijken. Technisch onderwijs werd ook als ‘niet meer van deze tijd’ weggezet.

Ons land had in de dienstensector hoogopgeleide mensen nodig, havo werd de nieuwe norm en het technisch onderwijs verdween. En aan welk type personeel hebben wij nu grote behoefte? Op basis van onderzoek en ervaring moeten wij richting geven aan de toekomst. Koffiedik kijken en overtuigingen zijn geen solide basis. Wat wel of niet ‘van deze tijd’ is, weten wij pas over veertig jaar.

Deze blog is geschreven door Roelof Steenhuis, masterstudent onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht en adjunct directeur/locatieleider van een basisschool in Naarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>