Inspirerende boeken voor leerkrachten, directeuren en bestuurders

Inspirerende boeken voor leerkrachten, directeuren en bestuurders

Tijdens De Grote Professionaliseringsdag op 10 april zijn verschillende, interessante boeken behandeld en vernieuwende aanpakken aan bod gekomen die in boeken beschreven zijn. Het thema van deze onderwijsconferentie was ‘3 in balans: leraar, directeur en bestuurder’. De kwaliteit van het onderwijs wordt mede bepaald door het samenspel tussen deze actoren. In dit artikel zijn inspirerende boeken op een rij gezet voor leerkrachten, directeuren en bestuurders.

Hoe geeft u leiding aan onderwijs van onderop? Deze vraag kwam tijdens het congres al voorzichtig naar voren, maar wordt verder uitgediept in het boek ‘Leiden met Lef en Liefde’. Het boek is geschreven door Ferd van den Eerenbeemt, gespreksleider tijdens De Grote Professionaliseringsdag. Zijn boek is te bestellen via Edupub. In het verlengde van dit thema worden ook tweedaagse cursussen ‘delen van leiderschap’ verzorgd voor leidinggevenden en leerkrachten. Iedere docent droomt van een ideale relatie met de klas, ouders en collega’s, leerlingen die doen wat je vraagt en collega’s die hun verantwoordelijkheid pakken. Hoe maak je deze droom werkelijkheid?

Contact maken op school
Het boek ‘Contact maken op school: motiveren, leidinggeven en samenwerken in het voortgezet onderwijs’ beschrijft wat je kunt doen om de aandacht van leerlingen vast te houden, leerlingen te motiveren, oudergesprekken in goede banen te leiden en de samenwerking met collega’s effectief te laten verlopen. Tom Boves en Marijke van Dijk bundelen in dit boek de kracht van effectief verbaal en non-verbaal gedrag. Het boek is ontwikkeld vanuit de weerbarstige praktijk van het voortgezet onderwijs. De auteurs schreven ook een boek voor het primair onderwijs. Het boek ‘Contact maken in het primair onderwijs’ helpt je om een gezaghebbende en zelfverzekerde leerkracht te worden. Hoe zorg je ervoor dat je open bent, maar tegelijkertijd de touwtjes stevig in handen hebt?

Pakkend passend onderwijs
In het boek ‘Pakkend Passend Onderwijs’ van Irene Westeneng wordt een onderwijssysteem beschreven, dat is uitgewerkt met behulp van wetenschappelijke inzichten en in de praktijk bewezen methodieken. Westeneng behoudt in haar onderwijssysteem wat goed is, maar geeft ook aan wat er moet veranderen. Dit boek prikkelt en daagt je uit, het zet aan tot denken. ‘Waarom doe ik wat ik doe? Kom ik tegemoet aan de onderwijsbehoeften van ieder kind? Hoe realiseer ik goed passend onderwijs, waarbij ik mijn passie en energie behoud?’ Deze vragen passeren tijdens het lezen ongetwijfeld de revue. De boeken van Westeneng, Boves en Van Dijk zijn te kopen via Van Gorcum.

Door Twan Epe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>