Taalbeheersing vergroot professionele kansen

Taalbeheersing vergroot professionele kansen

De Taalunie wil meer aandacht vragen voor de meerwaarde van de Nederlandse taal. Daarom introduceert de taalorganisatie de eerste Week van het Nederlands, die van 10 tot en met 17 oktober 2015 plaatsvindt. Een goede taalbeheersing kan sociale en professionele kansen vergroten en sectoren een economische en maatschappelijke meerwaarde opleveren. In deze week worden diverse activiteiten georganiseerd om zichtbaarheid te geven aan het belang van het Nederlands.

Tijdens de Week van het Nederlands bundelen talloze organisaties hun krachten om vanuit hun eigen doelstellingen een bijdrage te leveren aan de Nederlandse taal. Organisaties kunnen zich op allerlei manieren onderscheiden en zich bij de Taalunie aanmelden om een activiteit te organiseren. Denk hierbij aan een dictee, gedichtenwedstrijd of muziekfestival. De enige vereiste aan een activiteit is dat er een connectie moet zijn met de Nederlandse taal. De Rijksoverheid vroeg eerder al aandacht voor het Nederlands. Uit onderzoek blijkt dat anderhalf miljoen mensen moeite hebben met communiceren in het Nederlands, zowel in woord als geschrift. Dagelijkse werkzaamheden, zoals het lezen van veiligheidsformulieren en het versturen van een e-mail, kunnen een grote opgave zijn.

Het Taalakkoord
Zonder voldoende beheersing van de Nederlandse taal is de ontwikkeling van een medewerker vaak lastig. De sleutel om dit te doorbreken ligt niet alleen bij werknemers, maar ook bij werkgevers. Uit onderzoek van de regering blijkt dat taalvaardige medewerkers productiever, gezonder en flexibeler zijn. Daarnaast wordt de klanttevredenheid verhoogd door de taalvaardigheid op de werkvloer te vergroten. Het ministerie roept werkgevers dan ook op om het Taalakkoord te tekenen. Het doel van dit initiatief is om de taalvaardigheid op de werkvloer te verbeteren. Een organisatie legt in dit document vast op welke manier het wil dat er aan de ontwikkeling van de Nederlandse taal wordt gewerkt. Daarnaast zijn er ook bedrijven die producten aanbieden om het Nederlands te verbeteren.

Toets & Train Taal
Zo bieden Online Onderwijs en LesTV Pabo samen Toets & Train Taal aan. De adaptieve module begint met een diagnostische toets, die inzicht geeft in de ontwikkelpunten van de cursist. Aan de hand van theorie- en oefenvragen kan gericht geoefend worden totdat de deelnemer de stof beheerst. Tijdens het beantwoorden van de vragen, zijn kennisdocumenten te raadplegen en kunnen educatieve video’s worden afgespeeld om de lesstof te verduidelijken. De Taalunie heeft ook een website ingericht om de professionele kansen te vergroten. Geïnteresseerden kunnen op de site weekvanhetnederlands.nl terecht voor activiteiten op het gebied van taal. Op het platform zijn ook handreikingen te vinden, zoals de smartphone-app ‘Middelgroot woordenboek’ en het E-book ‘Grammatica Nederlands’.

Door Twan Epe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>