Cyberpesten groeiend probleem: omgaan met sociale media in de klas

Cyberpesten groeiend probleem: omgaan met sociale media in de klas

Getreiter van kinderen via internet neemt niet af. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De overheid probeert cyberpesten te bestrijden door campagnes in te zetten, maar voorlopig nog zonder het gewenste resultaat. Volgens kinderpsycholoog Marjolijn van Loenhout is cyberpesten een groeiend probleem. Pesten gebeurt vooral via sociale media-kanalen, zoals WhatsApp. “Kinderen maken op steeds jongere leeftijd gebruik van een smartphone of tablet.”

Cyberpesten kan veel schade aanrichten bij kinderen. Digitaal treiteren gebeurt meestal via Facebook en groepschats op WhatsApp. “Kinderen zitten vaak tot twee, drie uur ’s nachts op dergelijke sociale media-kanalen. Dat geldt niet alleen voor tieners, maar ook voor kinderen van acht”, zegt Van Loenhout, die merkt dat jongeren op steeds jongere leeftijd een smartphone en tablet hebben. “Kinderen zien niet wat ze aanrichten, omdat de emoties op het gezicht van het slachtoffer niet zichtbaar is. Op het schoolplein is pesten zichtbaar. Dat kan relatief gemakkelijk aangepakt worden, maar online krijg je hier minder grip op. Niet alle ouders of leerkrachten hebben hier zicht op.”

Bewustwording
“Pesten is nooit helemaal uit te roeien, cyberpesten dus ook niet”, voegt Remco Pijpers van het kenniscentrum Mijn kind online hieraan toe. “Extra campagnes zijn daarom niet nodig. Belangrijker is dat scholen en ouders op een positieve manier met kinderen praten over sociale media. Het moet niet meteen over pesten gaan, maar wat doen ze op internet? En hoe ga je online met elkaar om?” Pijpers vindt bewustwording belangrijk. Hoe kun je hier als leerkracht mee omgaan? Antoine van den Beemt, auteur van Leren omgaan met interactieve media, beantwoordt deze vraag in het e-college Leren met interactieve media: sociale media in de klas. Hierin komen onder andere de gedragscodes aan de orde.

Door Twan Epe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>