Collectief roept Bussemaker op af te zien van gedwongen splitsing van scholen

Collectief roept Bussemaker op af te zien van gedwongen splitsing van scholen

Docenten, studenten, toezichthouders en bestuurders in het mbo roepen minister Jet Bussemaker van Onderwijs af te zien van de gedwongen splitsing van scholen. Dat deden zij in een gezamenlijke brief aan de minister. Volgens de ondertekenaars is de grootschalige reorganisatie van het mbo in tegenspraak met eerdere adviezen van de Onderwijsraad en de Raad van State.

De docenten, studenten, toezichthouders en bestuurders in het mbo sluiten af met een oproep aan de minister. “Studenten, docenten, bestuurders en toezichthouders roepen u dan ook op om het kleinschalig, naar een menselijke maat organiseren van het onderwijs niet te belasten met op beelden, onbehagen en sentimenten gebaseerde beleidsvoornemens, die niet op de feiten en de realiteit in het mbo zijn gebaseerd. Wij ervaren liever uw steun om het gesprek over dit onderwerp in de scholen zijn werk te laten doen en er op te vertrouwen dat de resultaten van dit overleg een aanzienlijk grotere bijdrage leveren aan verdere kwaliteitsverbetering dan nieuwe Haagse regels met verdere toezichts- en verantwoordingslast.”

De ondertekenaars zeggen dus niet te wachten op Haagse regelgeving, die scholen min of meer verplicht gemeenschappen van mbo-colleges te vormen. Zij schrijven verder te beseffen dat scholen graag voorrang geven aan verbeteringen in het onderwijs. Ze benadrukken daarbij zelf druk mee bezig te zijn in de vorm van ‘Focus op vakmanschap’.

“De minister bevordert door de min of meer verplichte vorming van gemeenschappen van mbo-colleges verder de concurrentie, terwijl zij eerder – ook met wetgeving- samenwerking en doelmatigheid heeft willen bevorderen. Het is een stelselwijziging waar niemand op zit te wachten. Deze staat haaks op waar het mbo mee bezig is en wat voor de komende tijd voor het mbo belangrijk is. Het is ook een oplossing voor een niet bestaand probleem”, is verder te lezen in de brief.

Bussemaker
Een woordvoerder van de minister heeft De Telegraaf laten weten dat de maatregelen die ze heeft aangekondigd erop gericht zijn de menselijke maat te borgen in het mbo. De woordvoerder laat namens de minister weten blij te zijn dat de scholen en studenten die wens delen. “Uit hun brief begrijpt ze dat alle mbo-scholen voortvarend aan de slag gaan met het vormgeven van de menselijke maat. Bussemaker noemt dat fantastisch. Ze heeft daar hoge verwachtingen van en ziet hun plannen met belangstelling tegemoet.”

De hele brief is via deze link te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>