Blog Hetty Hospes – van Rijn: De invaldip

Blog Hetty Hospes – van Rijn: De invaldip

“De invallersdip. Waar zal ik beginnen?” Zo begon een uitgebreide mail van een invaller die laatst even haar hart bij mij wilde luchten. En dat mocht, want ook op die manier sta ik voor invallers klaar. Ik krijg regelmatig mails van invallers en iedereen krijgt uitgebreid antwoord van me. Uit de mailwisseling over de invallersdip die volgde, haal ik een paar zaken die voor veel collega’s vast heel herkenbaar zijn. Dan hoop ik bij deze van harte dat je je net zo gezien voelt als de invalster die afsloot met “Fijn iemand te spreken die het snapt!” Graag gedaan ;)

Mocht je geen invaller zijn maar een leerkracht met een vaste baan, een leidinggevende of op een andere manier in school werkzaam zijn: lees even mee. Hopelijk kweekt dit artikel wat begrip bij je voor invallers. De meeste invallers laten namelijk niet duidelijk zien waar ze mee worstelen. Aan de ene kant omdat ze nu eenmaal passanten zijn en de verbinding met collega’s op de scholen wat oppervlakkig blijft. Aan de andere kant is er ook de drang om een goed visitekaartje af te geven op de scholen waar ze invallen. Dan ga je natuurlijk niet laten zien waar je mee zit en zet je je tanden op elkaar.

Terug naar de mail van de invalster waar ik mee begon. Wat zijn de omstandigheden waaronder deze invaller moet werken?

–          Na de PABO is ze al zes jaar aan het invallen;
–          Soms heeft ze enkele maanden een vaste klas, dan weer elke dag ergens anders;
–          Ze is bewust voor veel invalpools aan het werk om op zoveel mogelijk scholen zichtbaar te zijn;
–          Vanaf het begin is ze parttime aan het werk.

Waar loopt deze invaller tegenaan:

–          Ze voelt zichzelf als “zwervend”  van school naar school;
–          Ze heeft behoefte aan begeleiding, maar krijgt die nergens;
–          Soms komen directeuren kijken in haar klas, maar dan pas aan het einde van de vervanging als ze niks meer met de verbeterpunten kan doen;
–          De twijfel na al die jaren vervangen groeit en groeit: Ben ik niet goed genoeg? Kom ik ooit aan een baan? Denken scholen dat ik, doordat ik zo lang invaller ben, een slechte juf ben? Ben ik de enige met een invallersdip?

Wat een nare situatie en ja: meer invallers hebben last van een invaldip. Ik heb er op mijn weblog Invaltips laatst een poll over gemaakt. Ongeveer 20% van de respondenten meldde net een invallersdip achter de rug te hebben of er middenin te zitten. Ruim een derde zei er nog geen last van gehad te hebben. Bijna 40% merkt dat de invallersdip steeds weer terug komt. Er was overigens maar 1 keuze mogelijk bij deze poll. Dat betekent dat in totaal 60% van de invallers met de invallersdip te maken heeft. Wat een hoog cijfer! Niet verwonderlijk natuurlijk: voor veel invallers duurt het eindeloos lang voordat ze een vaste baan kunnen krijgen, of haken uiteindelijk maar af.

De invalster die me haar hartenkreet stuurde schreef ook: “Zijn er meer invallers met zo’n dip? Ik hoor of zie ze nooit. Er lijkt zo’n taboe op te rusten. Als invaller mag en kun je je niet te kwetsbaar opstellen want dan hebben ze zo een ander.” En….is dat zo? Hoe gaat dat bij jou als invaller of op jullie school met jullie invallers? Reacties op dit artikel naar invaltips@gmail.com.

In een volgend artikel over de invallersdip zal ik tips en handreikingen geven. Want een blije invalkracht is een fijne invalkracht. En daar hebben de leerlingen het meest aan.

Hetty Hospes – van Rijn

(Hetty Hospes – van Rijn is begeleider en opleider van invallers in het basisonderwijs, eigenaar van Cursus op Ameland, auteur van boeken en columns, (gast)spreker en leerkracht. Op www.invaltips.wordpress.com deelt ze haar blogs.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>